Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man uit Breukelen krijgt geen straf voor doodschieten buurman

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 56-jarige man uit Breukelen niet strafbaar bevonden voor het doden van zijn buurman. De rechtbank oordeelde dat de man handelde uit noodweer om zichzelf en zijn gezin te beschermen. Hierdoor wordt de verdachte ontslagen van rechtsvervolging.

Het incident vond plaats op 25 februari 2020 in Leersum, toen het slachtoffer verhaal kwam halen bij de woning van de verdachte nadat hij een klacht wegens overlast had ontvangen van de woningbouwvereniging. Uit het dossier blijkt dat het slachtoffer zich regelmatig intimiderend en agressief gedroeg, niet alleen naar anderen maar ook naar de verdachte en zijn toenmalige echtgenote. De politie was al eerder ingeschakeld vanwege de burenruzie.

Toen de verdachte zijn buurman voor zijn huis zag staan, haalde hij preventief zijn vuurwapen uit de kluis voordat hij de deur opendeed. Volgens de verdachte viel zijn buurman hem met een mes aan nadat hij de deur had geopend, waarna hij het slachtoffer in de borst schoot.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van een noodweersituatie. Het slachtoffer had vlak voor het incident de politie gebeld en gedreigd zijn buurman neer te steken als de politie niet zou komen. De verdachte had zijn pistool in zijn vest gestoken voordat hij de deur opende, om zich voor te bereiden op een mogelijk gewelddadige confrontatie. Echter, dit betekent volgens de rechtbank niet dat de verdachte de confrontatie heeft uitgelokt of het initiatief heeft genomen.

De officier van justitie eiste 11 jaar gevangenisstraf wegens doodslag tegen de verdachte, maar de rechtbank kwam tot het oordeel dat de bewezenverklaarde doodslag niet strafbaar is vanwege een geslaagd beroep op noodweer. Hierdoor is de man ontslagen van rechtsvervolging voor het doden van zijn buurman.