Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Ecuador kondigt noodtoestand af in gevangenissen na rellen met 18 doden

Ecuador heeft de noodtoestand afgekondigd in gevangenissen vanwege aanhoudend bendegeweld. Verspreid over het hele land zijn sinds afgelopen weekend minstens achttien gedetineerden gedood bij rellen. Het leger is ingezet om de orde te herstellen.

Alleen al in de beruchte Litoral-gevangenis zijn volgens de autoriteiten zo’n 2700 militairen en agenten in actie gekomen. Delen van het cellencomplex in de stad Guayaquil zijn ingenomen door gewapende gedetineerden. Ook is er brand gesticht.

De militaire operatie in Litoral gaat door totdat de situatie onder controle is, zegt president Guillermo Lasso op Twitter. Volgende maand zijn er presidentiele verkiezingen en de geweldsescalatie staat hoog op de agenda in de campagne.

Bewakers gegijzeld Ook in andere gevangenissen is de situatie volledig uit de hand gelopen. Bij elkaar zouden zo’n honderd bewakers gegijzeld worden. Op sommige plekken zijn gevangenen in hongerstaking gegaan zonder uit te leggen waarom, schrijft persbureau Reuters.

Ecuador kampt al langer met grote problemen in gevangenissen. Deze complexen zijn vaak overvol en bendegeweld is aan de orde van de dag. In Litoral vielen vorig jaar ruim honderd doden bij dagenlange rellen in september, vijf gedetineerden werden onthoofd.

De ingestelde noodtoestand in de gevangenissen geldt aanvankelijk voor zestig dagen. Aanvullend is ook voor de provincies Manabí en Los Ríos de noodtoestand afgekondigd nadat een plaatselijke burgemeester zondag werd doodgeschoten.

Waarom is er geweld in Ecuadoraanse gevangenissen?

Er zijn een aantal redenen waarom er geweld is in Ecuadoraanse gevangenissen. Een van de redenen is dat de gevangenissen vaak overvol zijn. In sommige gevangenissen zitten meer dan drie keer zoveel gedetineerden als er bedden zijn. Dit maakt het voor gedetineerden moeilijk om hun eigen veiligheid te garanderen en het maakt het ook gemakkelijker voor bendes om controle te krijgen over de gevangenissen.

Een andere reden voor het geweld is dat er een gebrek aan controle is in de gevangenissen. De bewakers zijn vaak onderbemand en ze hebben niet de juiste training om met geweld om te gaan. Dit maakt het voor bendes gemakkelijk om wapens en drugs binnen te smokkelen en om aanvallen uit te voeren op andere gedetineerden of bewakers.

Ten slotte is er ook een gebrek aan onderwijs en resocialisatieprogramma’s in Ecuadoraanse gevangenissen. Dit betekent dat gedetineerden niet de kans krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen en om te leren hoe ze na hun vrijlating een normaal leven kunnen leiden. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om weer in de criminaliteit te belanden en om terug te keren naar de gevangenis.

Wat is de impact van het geweld in Ecuadoraanse gevangenissen?

Het geweld in Ecuadoraanse gevangenissen heeft een grote impact op de samenleving. Het leidt tot de dood van gedetineerden, bewakers en burgers. Het zorgt er ook voor dat de gevangenissen een broedplaats worden voor criminaliteit en geweld. Dit heeft een negatieve impact op de veiligheid van de samenleving als geheel.

Het geweld in Ecuadoraanse gevangenissen heeft ook een grote impact op de families van de gedetineerden. Ze leven in angst voor de veiligheid van hun familieleden en ze maken zich zorgen over hun toekomst. Het geweld zorgt er ook voor dat families worden getekend door trauma en verdriet.

Wat kan er worden gedaan om het geweld in Ecuadoraanse gevangenissen te stoppen?

Er zijn een aantal dingen die kunnen worden gedaan om het geweld in Ecuadoraanse gevangenissen te stoppen. Een van de belangrijkste dingen is om de gevangenissen te ontvlechten. Dit betekent dat de gevangenissen moeten worden opgesplitst in kleinere units die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de gedetineerden.

Een andere belangrijke maatregel is om de controle in de gevangenissen te verbeteren. Dit betekent dat er meer bewakers moeten worden aangesteld en dat deze bewakers beter opgeleid moeten worden. Het betekent ook dat er beter moet worden samengewerkt tussen de gevangenisbewakers en de politie.

Ten slotte is het belangrijk om onderwijs en resocialisatieprogramma’s in de gevangenissen te verbeteren. Dit betekent dat gedetineerden de kans moeten krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen en om te leren hoe ze na hun vrijlating een normaal leven kunnen leiden.