Foto ter illustratie. © OM

Man uit Hengelo hoort 9 jaar eisen voor leiden criminele organisatie en grootschalige cocaïnesmokkel

Een 50-jarige man uit Hengelo wordt door het Openbaar Ministerie beschouwd als een van de twee personen met een leidinggevende rol in een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne vanuit Curaçao importeerde en verhandelde.

Het OM heeft een gevangenisstraf van negen jaar geëist tegen de man. Volgens het OM heeft de verdachte langdurig deelgenomen aan de internationale drugshandel en bijgedragen aan het in stand houden van het criminele drugscircuit.

De betrokkenheid van de man bij deze illegale handel omvatte de in- en uitvoer van cocaïne via zeecontainers vanuit de haven van Curaçao naar Vlissingen, waarbij een bedrijf in Silvolde als dekmantel fungeerde. Het plan voor deze operatie werd in het voorjaar van 2020 ontwikkeld, en de man uit Hengelo was vanaf het begin betrokken bij het organiseren en voorbereiden van de drugshandel.

Deze criminele organisatie is gelinkt aan vier zendingen cocaïne vanuit Curaçao. De 50-jarige verdachte en een 56-jarige man uit Delft, die eerder al een gevangenisstraf van acht jaar hoorde eisen, hadden leidinggevende rollen. Het importeren van grote hoeveelheden cocaïne vereiste een gestructureerde samenwerking tussen verschillende personen. De mannen hadden een uitgebreide samenwerking opgezet en onderhouden, gericht op grootschalige drugshandel, die verder reikte dan alleen de transporten vanuit Curaçao.

Deze criminele groep importeerde honderden kilo’s cocaïne, die na aankomst werd verwerkt en gedistribueerd naar Enschede en Hengelo voor de verkoop. De strafzaak omvat zeven verdachten die verschillende rollen binnen de organisatie vervulden.

De verdachten wisten geruime tijd onder de radar van de politie te blijven dankzij cryptocommunicatie. Uit onderschepte en ontsleutelde berichten bleek de interne rolverdeling binnen de organisatie. Deze verdachten lijken op verschillende momenten verantwoording af te leggen aan de 50-jarige man uit Hengelo.

De officier van justitie merkte op dat de verdachten zich dagelijks bezighielden met het verschaffen van middelen en inlichtingen die bestemd waren voor de handel in harddrugs. Er was geen bewijs van enige legale bron van inkomsten of een eerlijke bedrijfsvoering.

Volgens het OM maakte de 50-jarige verdachte zich ook in 2017 schuldig aan hypotheekfraude door valsheid in geschrifte te plegen om een hypothecaire lening van €216.000 te verkrijgen. Dit feit werd in de strafeis meegenomen.

Een andere verdachte werd gezien als de uitvoerder en haalde de cocaïne uit de containers bij het dekmantelbedrijf in Silvolde en vervoerde deze naar Hengelo. Tegen hem is een gevangenisstraf van drie jaar geëist. Eerder werden strafeisen geformuleerd voor vier andere medeverdachten, variërend van 5 tot 8 jaar gevangenisstraf. De laatste verdachte wordt morgen achter gesloten deuren behandeld.