Man uit jetset Amsterdam aangehouden voor grootschalige internationale drugshandel via darkweb en witwassen

Een man uit de ‘jetset’ van Amsterdam is aangehouden voor grootschalige internationale drugshandel via darkweb en witwassen.

De 38-jarige man is eind maart aangehouden door de FIOD op verdenking van drugshandel, witwassen, faillissementsfraude en een wietkwekerij in Lelystad. De verdachte kwam in beeld bij het onderzoeksteam na de vondst van 200.000 dollar in een koffer met dubbele bodem op een vlucht vanuit de Britse Maagdeneilanden. Er zijn doorzoekingen gedaan in Diemen en Amsterdam. Hierbij werden drugsgerelateerde goederen en gegevensdragers aangetroffen met daarop toegangscodes tot een darkweb martkplaats. Uit de informatie in het darkweb account bleek dat er op grote schaal werd gehandeld in cocaïne, heroïne, MDMA en ketamine.

De hoofdverdachte bevond zich frequent in ‘jetset’ kringen met vermogende en hoogopgeleide Amsterdammers. Zijn inkomen was volgens de FIOD niet te rijmen met zijn uitgavenpatroon en opvallende levensstijl met vele luxe reizen naar onder meer badplaatsen aan de Middellandse Zee. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar bezittingen van verdachte in het buitenland, waaronder in Zuid-Afrika.

Verdachte handelde vermoedelijk in dure horloges, waarbij het vermoeden is ontstaan dat de aan- en verkoop hiervan werd onderbouwd door gebruik te maken van valse stukken. Daarnaast wordt de man ook nog verdacht van faillissementsfraude en het achterlaten van een schuld aan de Belastingdienst en crediteuren van circa 200.000 euro.