Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man uit Leiderdorp krijgt cel- en taakstraf voor smaadschrift en belaging advocaat

De rechtbank heeft terecht een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar en een contactverbod van 5 jaar opgelegd aan de 61-jarige man uit Leiderdorp die een strafrechtadvocaat heeft belaagd en belasterd.

De man heeft zich schuldig gemaakt aan een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de advocaat. Hij heeft de advocaat veelvuldig gebeld, gemaild en smadelijke berichten over hem gepost op sociale media en zijn website. De man heeft de advocaat onder meer beschuldigd van corruptie.

De man heeft verklaard dat hij niet zal stoppen met zijn onderzoek en het delen van zijn mening over het Openbaar Ministerie. Gezien zijn eerdere uitlatingen schroomt hij volgens de rechtbank hierbij niet om ‘over de grenzen van het journalistieke’ te gaan. De rechtbank heeft daarom een deels onvoorwaardelijke celstraf en contactverbod opgelegd om de man te dwingen zijn gedrag te veranderen.

Het is belangrijk dat iedereen het recht heeft om zijn of haar mening te uiten, ook als die mening controversieel is. Echter, dit recht is niet onbeperkt. Iedereen heeft ook het recht om beschermd te worden tegen ongewenste aandacht en laster. De rechtbank heeft terecht geoordeeld dat de man zijn rechten heeft overschreden en dat hij een straf verdient die hem dwingt zijn gedrag te veranderen.