Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

SpaceX van Elon Musk aangeklaagd voor discriminatie asielzoekers en vluchtelingen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX aangeklaagd voor discriminatie van asielzoekers en vluchtelingen bij sollicitaties.

Volgens het ministerie heeft SpaceX asielzoekers en vluchtelingen stelselmatig ontmoedigd om te solliciteren en heeft het bedrijf ten onrechte een beroep gedaan op wet- en regelgeving om te stellen dat het alleen wettige staatsburgers kon aannemen.

Als onderbouwing haalt het ministerie een naar eigen zeggen “discriminerend” bericht aan dat eigenaar Elon Musk in juni 2020 op X (het voormalige Twitter) plaatste. “Volgens de Amerikaanse wet moeten buitenlanders op z’n minst een tijdelijke werkgunning hebben om bij SpaceX te worden aangenomen, omdat raketten geavanceerde wapentechnologie zijn”, schreef hij.

Volgens het ministerie nam SpaceX het aannemen van asielzoekers en vluchtelingen niet “op een eerlijke manier in overweging” vanwege hun verblijfsstatus.

Het ministerie eist daarom een vergoeding en achterstallig loon voor de asielzoekers en vluchtelingen die werden afgeschrikt om te solliciteren of zijn geweigerd bij SpaceX. Daarnaast kunnen er nog boetes volgen voor SpaceX. Het bedrag daarvan moet dan worden vastgesteld door de rechter.

Reactie SpaceX

SpaceX heeft de beschuldigingen van discriminatie ontkend. Het bedrijf stelt dat het “een divers en inclusief personeelsbestand nastreeft” en dat het “alle sollicitanten op basis van hun vaardigheden en ervaring in overweging neemt, ongeacht hun nationaliteit of verblijfsstatus”.

De zaak is nog voor de rechter en SpaceX heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.