Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man uit Meppel door toevallige DNA-match mogelijk cel in voor verkrachting

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar en vier maanden cel geëist tegen een man uit Meppel vanwege een verkrachting uit 2005. De man kwam pas na achttien jaar in beeld, nadat hij DNA had afgestaan voor een ander vergrijp.

De man, Michael H., wordt ervan verdacht op 21 november 2005 een vrouw te hebben verkracht in een tunnel in Meppel. Het slachtoffer was op weg naar haar werk toen ze werd aangevallen. De man reed haar klem met zijn scooter en dwong haar tot seks.

Op het regenpak van het slachtoffer werd sperma aangetroffen. Het DNA daarop werd in 2006 opgenomen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), maar leidde destijds niet tot de arrestatie van de dader.

In 2022 stond H. DNA af voor een ander vergrijp. Toen werd duidelijk dat zijn DNA overeenkwam met het DNA van de verkrachting uit 2005.

Het OM eist een celstraf van drie jaar en vier maanden, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man wordt ook veroordeeld tot een voorwaardelijke opname in een psychiatrische kliniek.

H. ontkent de verkrachting. Hij zegt dat hij het slachtoffer in 2005 wel heeft ontmoet, maar dat er geen sprake was van seks tegen haar wil. De zaak is nog niet uitgesproken.