Man uit Utrecht voor de rechter inzake gijzeling en afpersing om groot bedrag in bitcoins

Een man uit Utrecht is vrijgesproken voor het gijzelen en afpersen van twee mannen voor een groot bedrag in bitcoins.

De 36-jarige man zou op 30 december 2017 in Arnhem twee mannen onder dreiging met een vuurwapen hebben vastgehouden. Eén van hen zou gedwongen zijn om een groot bedrag aan bitcoins over te maken. Eén van deze mannen heeft aangifte gedaan bij de politie. Het andere slachtoffer heeft niets willen verklaren over de vermeende gijzeling en afpersing.

Naast de verklaring van één van de mannen, bevat het dossier verder geen steunbewijs, aldus een woordvoerder. Hoewel het er alle schijn van heeft dat er op die bewuste dag iets is voorgevallen, oordeelt de rechtbank dat zij niet kan vaststellen wat er die dag is gebeurd en wat de rol van de Utrechter daarbij zou kunnen zijn geweest. De rechtbank spreekt de man uit Utrecht zodoende vrij. De officier van justitie had een gevangenisstraf geëist van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Het slachtoffer diende een schadevergoeding in. Omdat de rechtbank niet tot een bewezenverklaring komt, wordt de benadeelde partij niet-ontvankelijk verklaard in haar vordering.