Foto ter illustratie.

Man uit Zwanenburg in beeld door PGP chats krijgt cel na deal met OM inzake handel 200 kilo cocaïne

Een 36-jarige man uit Zwanenburg is vandaag veroordeeld tot 56 maanden gevangenisstraf, wat neerkomt op ruim viereneenhalf jaar, wegens zijn betrokkenheid bij de handel in cocaïne.

De opgelegde straf is in lijn met de eis van de officier van justitie, en beide partijen hebben over de hoogte van de straf afspraken gemaakt, wat bekendstaat als “procesafspraken.”

De man uit Zwanenburg werd verdacht van het verhandelen van cocaïne in de periode tussen december 2019 en juni 2020. In totaal ging het om ongeveer 200 kilo cocaïne die hij in zijn bezit had, vervoerde, afleverde en verkocht. Daarnaast werd hij beschuldigd van het voorbereiden van de invoer van cocaïne uit Suriname.

De zaak kwam aan het licht nadat de politie de verdachte had geïdentificeerd als gebruiker van de versleutelde chatapplicaties Encrochat en SKY-ECC. Uit de chatgesprekken die de verdachte sinds eind 2019 voerde, bleek zijn betrokkenheid bij drugshandel.

Op basis van deze chats begon de politie een onderzoek. De verdachte werd internationaal gesignaleerd, en er volgde een doorzoeking in Spanje. In 2023 werd de man uit Zwanenburg in Spanje gearresteerd nadat hij in een verkeersfuik was gereden.

In een eerder stadium, toen de verdachte nog voortvluchtig was, begon het Openbaar Ministerie (OM) al gesprekken over procesafspraken met de verdediging. Procesafspraken houden in dat het OM en de verdediging bepaalde zaken afspreken, zoals een maximale straf, waarbij de verdediging zich er vervolgens toe verbindt het proces zo snel mogelijk te laten verlopen.

Dankzij deze procesafspraken heeft de overheid zo min mogelijk tijd besteed aan het opsporen en in beslag nemen van geld dat met criminele activiteiten is verdiend. Zo werd afgesproken dat de verdachte alvast 280 duizend euro zou overmaken, wat hij inmiddels heeft gedaan. Het totale bedrag dat door de man uit Zwanenburg moet worden betaald, is 560 duizend euro, wat hij in termijnen mag doen.

Verder zijn de partijen overeengekomen dat een gevangenisstraf van 56 maanden passend is voor deze zaak, terwijl het OM normaal gesproken een strafeis van zeven jaar zou hanteren voor de gepleegde strafbare feiten.

Uiteindelijk is het aan de rechtbank om een definitief oordeel te vellen over de gemaakte afspraken. In dit geval heeft de rechtbank ingestemd met de afspraken en de verdachte conform deze afspraken veroordeeld. De 36-jarige man uit Zwanenburg zal direct beginnen met het uitzitten van zijn gevangenisstraf.