Man verdacht van witwassen 330 miljoen dollar aan bitcoins dark web

Een man die jarenlang een cryptocurrency-mixer runde op het dark web, wordt verdacht van het witwassen van 330 miljoen dollar aan bitcoins.

De 36-jarige Amerikaan uit de staat Ohio is door het ministerie van justitie aangeklaagd inzake witwassen. Hij heeft volgens de aanklagers de crypto-mixer Helix gerund. Tussen 2014 en 2017 zou de verdachte tegen betaling geld afkomstig van illegale activiteiten, zoals drugshandel, hebben witgewassen. Het gaat in totaal om meer dan 350.000 bitcoins, dat omgerekend rond de 330 miljoen dollar is.

Een cryptocurrency-mixer is een onlinedienst die cryptovaluta, zoals bitcoins, in een grote ‘bak’ met andere bitcoins, of soortgelijke cryptovaluta, gooit en vervolgens de munten naar en langs verschillende digitale wallets verstuurd. Op deze wijze wordt de herkomst van de virtuele munten verhuld en kunnen de autoriteiten niet achterhalen of de munten afkomstig zijn van een drugsdeal of andere illegale activiteiten.

De crypto-mixer Helix werkte samen met Alphabay, de grootste illegale marktplaats op het dark web. AlphaBay werd in 2017 door de autoriteiten offline gehaald. Op AlphaBay werden illegale goederen verhandeld, zoals drugs en gestolen creditcards. Tussen 2015 en 2017 werd alleen al door Nederlanders voor meer dan 10 miljoen euro aan drugs verhandeld op AlphaBay, blijkt uit statistieken die Europol heeft vrijgegeven.