Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man veroordeeld tot 10 jaar cel voor dodelijke steekpartij op feestje in Hoorn

De rechtbank Noord-Holland heeft een 30-jarige man veroordeeld tot 10 jaar celstraf voor het doodsteken van een man op 1 januari 2023 in Hoorn.

De verdachte en het slachtoffer kregen ruzie tijdens een feestje in de woning van de ex-partner van het slachtoffer. Ondanks meerdere pogingen om de twee uit elkaar te halen, escaleerde de situatie.

Het incident

Beide mannen verlieten uiteindelijk de woning, maar het slachtoffer keerde niet terug, terwijl zijn jas en sleutels achterbleven. Op 2 januari 2023 werd zijn levenloze lichaam gevonden in de achtertuin van een buurwoning. Uit onderzoek bleek dat hij was overleden door messteken.

Oordeel van de rechtbank

Hoewel er geen directe getuigen waren die de verdachte zagen steken en het mes niet is gevonden, acht de rechtbank het bewezen dat de verdachte verantwoordelijk is voor de dodelijke verwondingen. De verdachte en het slachtoffer hadden voor het laatst in de keuken gevochten, waar sindsdien een groot mes uit het messenblok ontbrak. Bloedsporen van het slachtoffer werden in de keuken en op de keukendeur gevonden. DNA-materiaal van de verdachte werd rond de steekwond op de trui van het slachtoffer aangetroffen.

Conclusies en bewijsmateriaal

De rechtbank concludeerde dat het slachtoffer tijdens het gevecht met de verdachte moet zijn gestoken en kort daarna is overleden. Het gebruik van het zwijgrecht door de verdachte werd ook meegewogen bij de bewijswaardering. De verdachte werd schuldig bevonden aan doodslag, een van de ernstigste strafbare feiten volgens de wet.

Extra veroordelingen

Naast doodslag werd de verdachte veroordeeld voor doodsbedreigingen en het dreigen met zware mishandeling van zijn ex-partner, evenals voor het vernielen van een ruit van haar woning.

Straf en schadevergoeding

De rechtbank legde de verdachte een gevangenisstraf van 10 jaar op. Daarnaast moet hij schadevergoeding betalen aan de minderjarige dochter van het slachtoffer, diens moeder, en een tante die lange tijd als pleegmoeder fungeerde.

Impact op nabestaanden

De familie en andere naasten van het slachtoffer zijn onherstelbaar leed aangedaan, een factor die zwaar woog bij de uitspraak. De rechtbank rekende het de verdachte aan dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven, wat het leed voor de nabestaanden verder vergrootte.