Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Man veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor 1,4 miljoen euro in koffers op Schiphol

De rechtbank heeft een man uit China veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van bijna 1,4 miljoen euro.

Volgens de rechtbank probeerde hij dit contante geldbedrag in zijn rugzak en koffer vanuit Italië via Schiphol naar China te vervoeren. Al het geld wordt door de rechtbank verbeurd verklaard.

Op 7 december 2019 vloog een 48-jarige man uit China vanuit Italië, via Nederland naar China. Tijdens een controle op Schiphol ontdekten douaniers een grote partij cash in twee koffers van de verdachte. In totaal lagen er 26.000 biljetten van €50,- en 800 biljetten van €100,- in de twee stuks ruimbagage ter waarde van 1.380.000 euro.

De man werd aangesproken bij de gate en de douane vroeg hem hoeveel geld hij bij zich had. Hij antwoordde 8000 euro en dat hij niet in het bezit was van een aangifteformulier liquide middelen. In zijn rugtas zat nog 7900 euro. De man werd na de geldvangst aangehouden op verdenking van witwassen en overtreding van de Algemene Douanewet.

Tijdens zijn detentie gaf de man verschillende verklaringen op over het geld. Zo claimde hij het te vervoeren van 24 andere personen. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat hij op zoek was naar mensen die het geld wilden erkennen als hun legaal verdiende inkomen. Wie hieraan meedeed zou een deel van het geld krijgen.