Een klein beetje hasj. © Crime-Nieuws.nl

Man vrijgesproken voor dodelijke marteling met gaatjes boren in knieën om gestolen hasj

Het gerechtshof heeft een man vrijgesproken van betrokkenheid bij de dodelijke marteling van Paul Epskamp om een verdwenen partij hasj.

Op 21 januari 2005 werd het lichaam van Epskamp aangetroffen langs de A2 bij Loenersloot. De armen van de 51-jarige man uit Schagen zijn op de rug vastgebonden en in zijn knieën blijken gaatjes te zijn geboord. Ook zijn er twee ribben gebroken. De onderzoekers stellen dat het slachtoffer door de pijn en stress mogelijk aan een hartstilstand is overleden. Nadat hij is overleden is hij, geheel ingepakt in plastic, voor oud vuil achtergelaten op een bouwterrein langs de snelweg, aldus de officier van justitie.

De aanklager in hoger beroep eist tegen een nu 73-jarige man uit Enkhuizen een gevangenisstraf van zeven jaar en ruim twee maanden. Hij wordt verdacht van het (mede)plegen van zware mishandeling en een wederrechtelijke vrijheidsberoving waardoor het slachtoffer is overleden. Ook wordt hem het bezit van een grote partij drugs verweten.

Het Haagse gerechtshof heeft de man vrijgesproken van het samen met anderen ontvoeren van het slachtoffer en hem vervolgens zo zwaar mishandelen, dat het slachtoffer is overleden. Het gerechtshof vindt niet bewezen dat de man geweten heeft van de plannen van de daders ten aanzien van het slachtoffer. Daarom kan een bewuste nauwe samenwerking van de man bij de uitvoering van die plannen niet bewezen worden.

De man is door het gerechtshof wel veroordeeld voor betrokkenheid bij een grote partij hasjiesj. Het gerechtshof heeft hem daarvoor een gevangenisstraf van 23 maanden opgelegd. De advocaat-generaal had voor alle feiten samen een straf van 7 jaren, 2 maanden en 12 dagen geëist.