Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Marokkaanse Nederlander in Spanje aangehouden voor terrorisme

Een Marokkaanse Nederlander uit Tilburg is in Spanje in hechtenis genomen vanwege vermeende banden met een terroristische cel.

De man, wiens identiteit uit vrees voor stigmatisering niet wordt vrijgegeven, verblijft al twee weken in een detentiecentrum in Valencia. Hij werd gearresteerd tijdens een tussenstop in Spanje op weg naar Marokko. Ondanks de beweringen van de Spaanse autoriteiten dat hij deel zou uitmaken van een jihadistische groepering uit Arnhem en een “gevaar voor de nationale veiligheid” zou zijn, ontkennen zowel de man als de Nederlandse autoriteiten de beschuldigingen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de arrestatie, maar weigert commentaar te geven over de situatie, zo meldt NRC. Ondertussen eist de vastgehouden man opheldering van de Nederlandse overheid. Hij beweert dat Nederland onjuiste informatie over hem heeft gedeeld met Spanje, wat tot zijn huidige problemen heeft geleid.

Zowel het Openbaar Ministerie als de Nederlandse politie ontkennen dat de man verdacht wordt van terroristische activiteiten. Ze hebben geen idee waarop Spanje zijn verdenkingen baseert en benadrukken dat er geen informatie is gedeeld met Spanje over mogelijke terroristische banden van de man.

De Spaanse advocaat van de man, Teresa Martin Raymondi, noemt de zaak zeer ongebruikelijk en geeft aan dat er geen bewijs is geleverd om de beschuldigingen te ondersteunen. Bovendien meldt ze dat de zaak langzaam verloopt, mede door een regionale feestperiode.

De vastgehouden man vreest dat deze beschuldiging hem voor de rest van zijn leven zal blijven achtervolgen. Zijn plannen om te reizen en zijn familie te bezoeken, worden nu ernstig belemmerd. Hoewel het Ministerie van Buitenlandse Zaken normaal gesproken consulaire hulp zou bieden, beweren zowel de man als zijn advocaat dat Nederland op dit moment geen enkele inspanning levert om hem bij te staan. Tot op heden heeft de Nederlandse ambassade in Madrid nog niet gereageerd op de zaak.