© Politie

ME voert charges uit in Den Haag na chaos en overlast door tientallen jongeren

De politie in Den Haag heeft aanhoudingen verricht in verband met ongeregeldheden. Jongeren gingen de straat op en hebben onder meer brandkranen opengedraaid.

Naar aanleiding van de overlast door jongeren surveilleert de politie al een aantal dagen in de omgeving van onder meer de Schilderswijk. Het ging woensdagavond wederom mis toen tientallen jongeren de straat op zijn gegaan. Er werd met vuurwerk, stenen en eieren gegooid richting omstanders en voorbijgaand verkeer op de Parallelweg. Hierop sloot de politie toegangswegen af. Jongeren draaiden op meerdere plekken brandkranen open. Hierop begaf de politie zich steeds tussen de jongeren in om zo op te kunnen treden bij strafbare feiten, contact te leggen en de groep te ontbinden.

Omdat de sfeer grimmig bleef voerde de Mobiele Eenheid (ME) rond 22.30 uur op de Parallelweg meerdere charges uit. Daarbij werden leden van de ME bekogeld met onder andere stenen en andere voorwerpen. De groep jongeren verplaatste zich vervolgens door de wijk en daarbij werd op verschillende plekken brand gesticht, meldt de politie. Op de Hoefkade brandde een stapel pallets op straat af.

Rond 2:30 uur woedde een brand op de kruising Vaillantlaan/Hoefkade. Toen agenten daar een veilige werkruimte wilden creëren voor de brandweer werden zij belaagd door tientallen jongeren. Na een korte inzet van de Mobiele Eenheid kon de brandweer deze brand blussen. Vervolgens verzamelde de groep jongeren zich op het Palletplein, waarbij een deel van de groep jongeren gezicht bedekking droeg. De groep bekogelde hier agenten met stenen.

Meerdere agenten hebben na de ongeregeldheden last van oorsuizen, omdat er zwaar vuurwerk afging vlakbij hen. Ook raakten door de ongeregeldheden drie politievoertuigen beschadigd. Bij één surveillancevoertuig sneuvelde de achterruit door stenen. Agenten hielden drie verdachten aan voor samenscholing (APV) en één verdachte voor openlijke geweldpleging. Tegen de vier verdachten wordt een proces-verbaal opgemaakt.