Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Advocaat is vertrouwen in rechtbank kwijt na opmerking in Marengo-proces Mocro Maffia liquidaties

Een advocaat in het Marengo-proces heeft de voorzitter en de oudste rechter van de rechtbank in Amsterdam verzocht vrijwillig terug te treden.

Aanleiding voor het verzoek van advocaat Yassine Bouchikhi is een opmerking waaruit vooringenomenheid zou blijken. De advocaat zegt te overwegen de rechtbank te wraken als er niet wordt overgegaan tot een vrijwillige terugtreding. De rechter komt hier vandaag nog op terug.

De advocaat werd door de rechtbank gewezen op een incident dat zich dinsdag voordeed tijdens de onderbreking. Bouchikhi had contact gehad met verdachte Mohamed R., terwijl die geen contact mag hebben met andere verdachten. De rechtbank sprak Bouchikhi hier woensdag op aan dit niet meer te doen ‘omdat anders de indruk zou kunnen ontstaan’.

De advocaat reageerde hier begrijpelijk zeer verbolgen op en werd bijgevallen door andere advocaten in het proces. Hoezo werd alleen hij hier op aangesproken terwijl andere advocaten ook contact hadden met R. Was het omdat hij Marokkaan is? En ‘welke indruk zou er dan kunnen ontstaan?’, wilde Bouchikhi van de rechtbank weten.

De conclusie zou volgens Bouchikhi kunnen zijn dat de rechtbank het verhaal zoals dat dinsdag door het Openbaar Ministerie (OM) is gepresenteerd, gelooft. Namelijk dat hij gevoelige informatie zou hebben doorgespeeld aan criminelen. De rechtbank liet weten dat dit zeker niet het geval is en bood Bouchikhi excuses aan. Er zou volgens een woordvoerder van de rechtbank sprake zijn van een ongelukkige woordkeus. De advocaat neemt hier echter geen genoegen mee.

Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan T. en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. T. de hoofdverdachte in het Marengo-proces was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. T. zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Ridouan T. het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.