Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Medewerker haven Rotterdam veroordeeld tot gevangenisstraf voor smokkel grote partijen cocaïne

De rechtbank heeft een havenmedewerker uit Rotterdam veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf in verband met het invoeren van grote partijen cocaïne.

Volgens justitie werden in september en oktober 2016 meerdere opengebroken containers aangetroffen op de terminal van ECT. Alle containers hadden hetzelfde land als herkomst, dezelfde afzender, dezelfde bestemming en ook precies dezelfde lading koffiebonen. Na onderzoek bleek dat er naar alle waarschijnlijkheid cocaïne waren gesmokkeld in de opengebroken containers. Al snel kwam de 44-jarige verdachte in beeld, omdat er met zijn account is geprobeerd de containers te verplaatsen.

Het aantreffen van opengebroken containers past in een vaker voorkomende smokkelmethode: de switchmethode. Containers met verdovende middelen (A) worden vlakbij een container uit een ‘veilig land’ (B) geplaatst. De verdovende middelen worden uit container (A) gehaald en in de ‘veilige container’ (B) gestopt die vervolgens opgehaald wordt en het haven terrein zonder problemen verlaat. Deze methode werkt alleen als de criminelen controle hebben over de posities van de containers, aldus het OM.

De rechtbank heeft de 44-jarige man nu een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd met aftrek van de tijd die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Gelet op de contante uitgaven ter grootte van een dubbel jaarsalaris moet de verdachte grote bedragen voor zijn rol hebben ontvangen. Dat hij heeft gehandeld onder bedreiging, zoals de man zelf verklaarde, vindt de rechtbank niet aannemelijk.