Meer dan 100 doden bij rellen in gevangenis Ecuador tussen bendes met links Mexicaanse drugskartels

Bij zware rellen in een gevangenis in Ecuador zijn zeker honderd doden gevallen.

Eerder maakten we al bekend dat bendes slaags waren geraakt in de Litoral-gevangenis nabij Guayaquil. Met messen, explosieven, vuurwapens en ander wapentuig werd een bloedbad aangericht. De situatie leek even onder controle maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. De rellen zijn nog steeds gaande en het leger is inmiddels opgeroepen en heeft de gevangenis omsingeld.

De autoriteiten vermoeden dat het gaat om bendes die banden hebben met de Mexicaanse Sinaloa en Jalisco-drugskartels. Met tanks en soldaten wordt het complex momenteel bewaakt. Het gaat om de dodelijkste gevangenisrellen ooit. Er zijn volgens een woordvoerder zeker 100 personen om het leven gekomen in de Litoral-gevangenis.

Het gaat vaker mis in Ecuador met zwaar geweld in gevangenissen. In februari van dit jaar kwamen 79 personen om het leven bij een gecoördineerde actie in verschillende penitentiaire inrichtingen. In juli was het wederom raak en kwamen nog eens 22 personen om het leven bij gevechten tussen rivaliserende bendes.