Tientallen (zwaar)gewonden en doden bij rellen tussen drugsbendes in gevangenissen

In Ecuador zijn tientallen gewonden en doden gevallen bij rellen in gevangenissen.

Het geweld brak woensdagavond lokale tijd uit in twee gevangenissen. Het gaat om een gevangenis in Guayaquil en een gevangenis in Latacunga. Gedetineerden raakten slaags en hierbij zijn zeker 22 doden en 59 gewonden gevallen. Ook zeker negen agenten raakten gewond bij het geweld.

De autoriteiten melden dat de situatie inmiddels weer onder controle is. Volgens een politiecommandant was het geweld in Laracunga een ‘executie’. Tijdens alle commotie probeerden gedetineerden te ontsnappen. Dit is na ingrijpen van onder meer de politie mislukt.

In Ecuador zijn bij grootschalige gevechten in twee gevangenissen zeker 22 gedetineerden gedood. Nog eens 59 gevangenen raakten gewond. De Ecuadoraanse president Lasso heeft de noodtoestand in de gevangenissen afgekondigd.

Volgens een voormalige minister van Binnenlandse Zaken hebben de rellen naar alle waarschijnlijkheid te maken met een machtsstrijd tussen twee drugsbendes die controle willen over drugshandel binnen en buiten de penitentiaire inrichtingen. In Ecuador vinden er regelmatig soortgelijke rellen plaats. In februari kwamen 79 gedetineerden om het leven door geweld.