In Noord-Nederland zijn vorig jaar meer drugslabs ontdekt en ontmanteld.
Het aantal ontmantelde drugslabs in Noord-Nederland is in 2022 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo blijkt uit de jaarlijkse cijfers. In totaal werden er in 2022 elf drugslabs opgerold, terwijl dat er in 2021 nog vijf waren. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, zegt sectorhoofd Sylvia te Wierik van de Dienst Regionale Recherche. Het aantal ongelukken met drugslabs is ook toegenomen, wat een extra reden is tot bezorgdheid.
De daling van het aantal drugsdumpingen en opslaglocaties is echter een positief teken. Toch zijn de risico’s die gepaard gaan met drugslabs onverminderd groot. In Haule, Friesland kwam een man om het leven na een chemische ontploffing in een drugslab en raakte een ander persoon zwaargewond. In Kiel-Windeweer in Groningen werd een lichaam gevonden op het terrein van een drugslab en in Drachtstercompagnie werden tientallen vaten met chemicaliën aangetroffen na een melding van een brand die eigenlijk een chemische ontploffing bleek te zijn. In Oude Pekela werd een drugslab ontdekt na een melding van een brand en de omgeving moest worden geëvacueerd.
Een mogelijke verklaring voor de toename van het aantal ongelukken kan zijn dat er minder ervaren criminelen actief zijn. Het werken met chemische stoffen en processen vereist specifieke kennis en ervaring en het ontbreken hiervan kan leiden tot branden en explosies, aldus Te Wierik.
Te Wierik benadrukt dat het gevaar van drugslabs voor de omgeving enorm is. Een explosie in een drugslab kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor een woonwijk. Senior forensische opsporing Gerry voegt hieraan toe dat het gevaar van drugslabs voor de omgeving duidelijk zichtbaar is wanneer ze voor onderzoek in een drugslab staan. Verschillende chemische stoffen worden aangetroffen waarvan de samenstelling nog niet bekend is en die in geval van een explosie of brand in de omgeving terecht kunnen komen. Beschermende kleding is dan ook noodzakelijk, aldus Gerry.