Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Meerdere leden uit familie horen cel tegen zich eisen voor ramkraken in België en Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen meerdere leden uit een familie voor een reeks ramkraken.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanmiddag in de rechtbank ’s-Hertogenbosch straffen tot 32 maanden en een geldboete van 10.000 euro geëist tegen 4 verdachten (43, 33, 31 en 59) uit Eindhoven. In de zaak tegen één verdachte (thans 22) heeft het OM de rechtbank verzocht jeugdrecht toe te passen. Volgens het OM pleegden zij in crimineel samenwerkingsverband negen ramkraken op vooral groothandels in gereedschap en een kledingzaak in Nederland en België, tussen april en september 2017. Er is voor ruim 3 ton, aan vooral gereedschap buit gemaakt.

Het blijkt volgens justitie te gaan om een familiebedrijf. Een vader en zoon, twee broers, en een zwager uit Eindhoven, allemaal al ‘bekenden’ van de politie. Bij doorzoeking van de woning van de 33-jarige verdachte(n) in Eindhoven zijn onder andere handschoenen, bivakmutsen, petjes, hoofdlampjes, kleding en schoenen in beslag genomen. Deze spullen lagen in de woonkamer en in de oven. De spullen zijn onderzocht op DNA en glassporen en zijn te herleiden naar de verdachten en een aantal inbraken.

Het onderzoek Radcliff is gestart met drie proces-verbalen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over ladingdiefstallen die, blijkens recherchewerk, gerelateerd zijn aan drie ramkraken op elektronicazaken in april 2017. Bij deze drie en in totaal 32 door de politie onderzochte bedrijfsinbraken blijkt dezelfde modus operandi te zijn gebruikt. De gestolen goederen betreffen onder meer laptops, chromebooks en beamers, maar ook kleding, elektrisch gereedschap en krul- en stijltangen en hair extensions. Deze zijn bij diverse doorzoekingen bij verdachten aangetroffen en in beslag genomen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.