© Rockstar Games

Mexicaanse drugskartels rekruteren jongeren online via Grand Theft Auto (GTA)

Mexicaanse drugskartels blijken jongeren te rekruteren via Grand Theft Auto Online.

Er waren al langer vermoedens dat drugskartels op deze wijze jongeren probeerden te ronselen voor verschillende strafbare feiten. Uit onderzoek van Forbes is het verhaal van een vrouw, genaamd Alyssa Navarro, naar buiten gekomen. Zij werd gepakt in een Jeep met tientallen kilo’s harddrugs. De vrouw probeerde een grote partij methamfetamine de Verenigde Staten in te smokkelen.

Na de aanhouding werd Navarro ondervraagd door de autoriteiten. Hieruit kwam een opmerkelijk verhaal naar voren. De vrouw bleek namelijk geronseld te zijn op GTA Online. Daar werd ze benaderd door ene ‘George’ en er werden contactgegevens uitgewisseld. Navarro werd voorgehouden dat ze geld kon verdienen door elektronica naar Mexico te rijden. Per ritje zou ze 2000 dollar krijgen.

Later bleek het niet om een aflevering van elektronica te gaan maar om drugssmokkel. De auto werd gevuld en de vrouw moest noodgedwongen de grens weer over rijden. Daar werd ze gepakt en zit sindsdien vast op verdenking van betrokkenheid aan het importeren, verkopen en bezit van drugs. Er is nog geen strafeis bekend.