Mexicaanse politiechef op de vlucht aangehouden op onderduikadres voor martelingen

Een (ex) politiechef is in Mexico aangehouden in een onderzoek naar martelingen.

Het gaat volgens lokale bronnen om Luis Cardenas Palomino. Hij was van 2010 tot 2012 de op een na hoogste in rang bij de federale politie. Volgens de autoriteiten zou Cardenas in 2012 opdracht hebben gegeven voor de marteling van vier mannen. Het viertal zat vast op verdenking van ontvoeringen en zouden leden zijn van de bende Los Zodiacos, die zich gespecialiseerd hadden in gewelddadige ontvoeringen.

Uit het onderzoek blijkt dat door de martelingen er valse verklaringen en bekentenissen zijn afgelegd. Een vrouw van één van de vermeende kopstukken was een Franse vrouw die uiteindelijk werd veroordeeld tot 60 jaar cel. De zaak leidde tot een diplomatieke rel tussen de Franse en Mexicaanse autoriteiten. De vrouw ontkende iets te maken te hebben met de ontvoeringen en is na enige tijd en druk vanuit Frankrijk vrijgelaten en naar huis teruggekeerd.

De voormalige politiechef kwam in beeld tijdens het onderzoek en werd al ruim een jaar gezocht voor de martelingen. Hij is uiteindelijk getraceerd en aangehouden in een buitenwijk in Mexico-Stad. Naast Cardenas worden nog tien andere federale agenten verdacht van betrokkenheid bij de martelingen. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.