Mexicaanse president gaf persoonlijk opdracht om zoon Chapo per direct vrij te laten

De Mexicaanse president heeft toegegeven dat hij persoonlijk opdracht heeft gegeven om de zoon van drugsbaas El Chapo Guzman, Ovidio Guzman alias ‘El Raton’ vrij te laten.

De 28-jarige Ovidio Guzmán werd in oktober 2019 in een woning in Culiacán aangehouden door militairen waarna het Sinaloa-kartel direct in actie kwam. Zwaarbewapende mannen hebben de stad volledig afgezet en overal blokkades neergezet. De hele stad was onder controle van het Sinaloakartel. De sicarios zijn de straat op gegaan in opdracht van Ovidio’s broer Ivan Archivaldo Guzman Salazar alias ‘El Chapito’.

Op meerdere locaties gingen sicarios van het kartel het gevecht aan met militairen en andere autoriteiten zoals de federale politie. Kort na de aanhouding moesten de militairen Ovidio Guzmán weer vrij laten. De militairen kregen veel kritiek maar president López Obrador staat achter de beslissing. ‘De arrestatie van één persoon is alle doden die daarop zouden volgen niet waard’, aldus de president.

Eerder gaf de president aan dat de beslissing genomen was door het veiligheidskabinet om burgers te beschermen. Dit blijkt nu anders in elkaar te zitten. President Andres Manuel Lopez Obrador gaf recent toe dat hij persoonlijk het bevel heeft gegeven om Ovidio alias ‘El Raton’ vrij te laten.

De president lijkt goed contact te hebben met familie Guzman. Eerder kwam Lopez Obrador al in opspraak na een ontmoeting met de moeder van drugsbaas El Chapo. De vrouw vroeg de president om hulp omdat ze een visa wilde om haar zoon te bezoeken die een levenslange gevangenisstraf uitzit in de Verenigde Staten.