Vluchtauto gebruikt bij liquidatie Derk Wiersum in Amsterdam. © Politie

Verdachte liquidatie advocaat kroongetuige ‘moet elke keer overgeven als zaak op tv is’

Justitie heeft berichten in handen waaruit de betrokkenheid van verdachten Giërmo B. en Moreno B. bij de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam zou blijken.

Tijdens de rechtszaak heeft de officier van justitie berichten gedeeld van de verdachten. Het gaat om communicatie tussen beide verdachten en hun vriendinnen. Zo stuurde de vriendin van de 36-jarige Giërmo B. op 8 september de berichten ‘be safe’ en ‘zoals je weggaat en zo kom je terug’.

Een dag later zouden de vriendinnen van de mannen contact met elkaar hebben gehad. Volgens het OM stuurt één van de twee ‘dat ze goed zijn’ en dat ‘Meno bij z’n ma is, ze gingen niet voetballen en het is verzet naar morgen’. Hieruit zou volgens de officier blijken dat de twee eerder al de liquidatie uit wilden voeren.

Er zijn ook belastende getapte gesprekken uit de auto van Moreno B. waarin zijn vriendin aangeeft dat hij elke keer moet overgeven als het op televisie over de liquidatie gaat. Verder zouden ze het er ook over hebben gehad dat het best wel dom is dat verdachte Giërmo B. is blijven rondrijden in de witte Opel Combo die gebruikt is bij de moord.

Vluchtauto gebruik bij liquidatie Derk Wiersum in Amsterdam. © Politie

De 44-jarige Derk Wiersum werd uiteindelijk op 18 september bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Op dat moment stond hij al enige tijd Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bij in het Marengo-proces. Die zaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Volgens B. zou de (voormalig) meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., de opdrachtgever zijn voor meerdere liquidaties. Na geruime tijd op de vlucht werd hij aangehouden in Dubai en uitgeleverd aan Nederland. Zijn vermeende rechterhand Saïd R. is in Colombia aangehouden maar nog steeds niet uitgeleverd.