Mexicaanse president verdedigt beslissing vrijlating zoon ‘Chapo’: ‘Wij willen geen oorlog’

De Mexicaanse president verdedigt het besluit van zijn veiligheidstroepen om Chapo’s zoon, Ovidio Guzmán, vrij te laten na zijn aanhouding. De president gaf aan geen oorlog te willen met het Sinaloakartel.

De 28-jarige Ovidio Guzmán werd in een woning in Culiacán aangehouden door militairen waarna het Sinaloakartel in actie kwam. Zwaarbewapende mannen hebben de stad volledig afgezet en overal blokkades neergezet. De hele stad was onder controle van het Sinaloakartel.

Op meerdere locaties gingen sicarios van het kartel het gevecht aan met militairen en andere autoriteiten zoals de federale politie. Kort na de aanhouding moesten de militairen Ovidio Guzmán weer vrij laten. De militairen kregen veel kritiek maar president López Obrador staat achter de beslissing. ‘De arrestatie van één persoon is alle doden die daarop zouden volgen niet waard’, aldus de president.

Ovidio Guzmán staat samen met zijn broer Ivan en Archivaldo aan het hoofd van een deel van het Sinaloakartel na de aanhouding van zijn vader. Chapo was nooit de enige leider van het kartel zoals nu veelal beweerd wordt in verschillende media. Het Sinaloakartel bestond vanaf het begin al uit meerdere bazen. Ismael ‘El Mayo’ Zambada was altijd al de partner in crime van Chapo en staat ook aan de top van het Sinaloakartel vanaf het begin. Tegenwoordig zijn het de zonen van Chapo, ‘El Mayo’ en naar verluidt Rafael Caro Quintero die enige tijd geleden vrijkwam na een zeer lange gevangenisstraf, die aan de top staan van het Sinaloakartel.