Mexico gaat zoon drugsbaas El Chapo voorlopig nog niet uitleveren aan VS

De Mexicaanse overheid gaat de zoon van drugsbaas El Chapo voorlopig niet uitleveren aan de VS.

De Amerikaanse autoriteiten hebben direct na bekendmaking van zijn aanhouding om uitlevering gevraagd. Hij wordt al enige tijd gezocht voor onder meer drugshandel. Voor de gouden tip werd 5 miljoen uitgeloofd door de Amerikanen. Een rechter heeft besloten dat Ovidio Guzman alias El Raton voorlopig niet aan de VS wordt uitgeleverd. Hij blijft vastzitten in een zwaarbeveiligde gevangenis in Mexico.

De Mexicaanse autoriteiten wisten de gezochte crimineel na zes maanden onderzoek te traceren en aan te houden. Direct na zijn aanhouding kwam leden van het Sinaloakartel in actie met onder meer blokkades en wegversperringen. Ook zijn er militairen en agenten aangevallen. Bij de schietpartijen en explosies zijn tientallen doden gevallen. Het gaat om zeker tien militairen en/of agenten en rond de twintig leden van het drugskartel.

Ovidio Guzman is vrij kort na zijn aanhouding in een militair vliegtuig naar Mexico-Stad gevlogen. Daar zal het moeilijker zijn voor het kartel om hem vrij te krijgen. In Culiacan en andere plekken in Sinaloa heeft de organisatie rond Chapo’s zonen veel macht. De ruim 800.000 inwoners van Culiacán kregen de oproep thuis te blijven en scholen werden uit voorzorg gesloten.

Enkele jaren geleden werd de zoon van Chapo ook aangehouden. Toen had het geweld van zwaarbewapende sicarios het gewenste effect. De regering zag zich genoodzaakt om Ovidio vrij te laten. De president ontkende eerst nog dat dit het geval was maar gaf later toe dat hij eigenhandig opdracht had gegeven om de crimineel te laten gaan.