Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Militair veroordeeld tot gevangenisstraf voor smokkel blokken cocaïne van Curaçao naar Nederland

Een militair is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een poging om blokken cocaïne vanuit Curaçao naar Nederland te smokkelen.

Op 28 juni 2019 werd op marinebasis Parera op Curaçao in twee zeecontainers een grote hoeveelheid cocaïne gevonden. De cocaïne was verstopt in drie plunjebalen en in een camelbag die in een legerkist lag. De containers zouden worden gebruikt om militaire goederen en militaire uitrusting naar Nederland te vervoeren. De 34-jarige verdachte uit Helden was al op 23 juni 2019 naar Nederland gevlogen en had zijn spullen op 22 juni 2019 ingeleverd om met de zeecontainers naar Nederland te laten verschepen. De cocaïne was verstopt tussen de spullen van de man.

Toen de man nog op Curaçao verbleef zijn gesprekken van hem afgeluisterd. In een gesprek tussen hem en een andere man werd gesproken over ‘grease’ en rubber. ‘Grease’ is een soort vet waarin cocaïne soms wordt verpakt. De man vertelde daarnaast aan een vrouw dat hij wel 300K in euro’s had en vroeg haar hoe hij dat moest investeren. Uit onderzoek aan de telefoon van de man bleek verder dat hij in 2018 had geïnformeerd naar PGP-telefoons. Bij een doorzoeking van de kamer waarin de man op de marinebasis verbleef is op 9 mei 2019 een PGP-telefoon tussen zijn kleding gevonden.

De man ontkende dat hij ook maar iets met de cocaïne te maken had. Volgens hem zouden anderen de cocaïne tussen zijn spullen hebben gestopt, maar daar is niets van gebleken. Er is na onderzoek geen enkele aanwijzing dat iemand anders de cocaïne tussen de spullen van de man zou hebben verstopt. Daarnaast is er ook DNA van de verdachte aangetroffen. De rechtbank heeft hem schuldig bevonden en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor een poging om 72 kilo cocaïne te smokkelen.