© Politie

Miljoen euro cash en ruim 400 kilo cocaïne gepakt bij invallen verdachten grootschalige drugssmokkel

De politie heeft in een onderzoek naar grootschalige drugssmokkel, meerdere verdachten aangehouden en ruim 400 kilo cocaïne en een miljoen euro cash aangetroffen en in beslag genomen.

Eerder startte de recherche in februari van dit jaar een onderzoek onder de naam ’26Zenne’. Meerdere verdachten kwamen via gekraakte pgp-berichten in beeld bij de politie in verband met het invoeren van grote partijen drugs. Deze week kwamen agenten in actie en hebben aanhoudingen verricht. Op dinsdag 31 augustus 2021 is in Rotterdam de 55-jarige hoofdverdachte uit Mijnsheerenland aangehouden. Op woensdag 1 september 2021 zijn in Alblasserdam, Rotterdam, Barendrecht en Hapert vijf verdachten aangehouden. De verdachten zijn vrijdag 3 september 2021 voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voorlopig vast.

Bij doorzoekingen van meerdere woningen en bedrijfspanden zijn onder andere ongeveer 400 kilo cocaïne, één miljoen euro aan contant geld en meerdere vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen. De burgemeester van Barendrecht heeft onmiddellijk drie panden waar drugs zijn aangetroffen gesloten.

‘Criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. De criminele activiteiten bij het bedrijfspand aan de Ziedewij zijn hier een schokkend voorbeeld van. Door ondermijning gezamenlijk en daadkrachtig aan te pakken, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger.’ Aldus Jan van Belzen, burgemeester van Barendrecht.

De mannen worden onder andere verdacht van handel en invoer van verdovende middelen, handel in vuurwapens en munitie en poging tot uitlokking van moord dan wel wederrechtelijke vrijheidsberoving. Bij de doorzoekingen van zeven woningen en zes bedrijfspanden in Rotterdam, Barendrecht, Alblasserdam, Mijnsheerenland, Heerjansdam en Hapert, zijn naast de drugs, vuurwapens en geld, ook dure horloges, gegevensdragers, pgp-telefoons, computers, handelshoeveelheden wiet en hasj en voertuigen met verborgen ruimtes in beslag genomen.

Eén van de mannen wordt verdacht van het met zijn computer illegaal binnentreden van computersystemen van logistieke bedrijven voor de invoer van drugs. Het onderzoek naar grootschalige drugssmokkel is in volle gang en meer aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten.

© Politie