© Politie

Miljoenen aan coke en cash gepakt bij invallen grootschalige smokkel cocaïne via Antwerpen en Rotterdam

De politie heeft in een onderzoek naar grootschalige handel en smokkel van cocaïne, invallen verricht en elf verdachten aangehouden. Bij de actie werd onder meer 269 kilo cocaïne en 300K cash aangetroffen en in beslag genomen.

De invallen vonden op maandag 23 en dinsdag 24 november plaats op verschillende locaties. Agenten doorzochten 22 huizen, twee bedrijfspanden en drie kluizen in een bank in respectievelijk Almere, Amsterdam, Amstelveen, Barendrecht, Hoofddorp en Rotterdam. Hierbij nam de recherche in totaal 269 kilo cocaïne, 300.000 euro aan contant geld, zestien voertuigen, één boot, luxe kleding, horloges en sieraden in beslag.

De politie heeft in totaal elf personen aangehouden die verdacht worden van de handel en grootschalige invoer van drugs via de Antwerpse en Rotterdamse havens. Het Amsterdamse onderzoek is opgestart na het aantreffen van 4200 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen op 22 april 2020. Bij deze actie zijn veertien verdachten aangehouden, grotendeels afkomstig uit Amsterdam Zuidoost.

Naar aanleiding van deze vondst werden diverse personen en bedrijven uitgebreid onder de loep genomen. Amsterdamse en Rotterdamse netwerken van opdrachtgevers en ‘facilitators’ zijn uitvoerig in kaart gebracht. Zo bleek uit het Amsterdamse onderzoek dat een autoverhuurbedrijf in Barendrecht mogelijk een faciliterende rol zou hebben gespeeld bij de invoer van drugs, zoals het leveren van stashlocaties en transportmiddelen met verborgen ruimtes, aldus de politie. Ook in Rotterdam startten rechercheurs van de Zeehavenpolitie een onderzoek naar een mogelijk corrupte medewerker van een rederij, die ook een faciliterende rol zou hebben gespeeld bij de invoer van de partij drugs in België.

De aangehouden verdachten variëren tussen de 20 en 33 jaar en zaten tot vrijdag 27 november in volledige beperkingen. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen voor grootschalige smokkel en handel in cocaïne worden niet uitgesloten.