© OM

Miljoenen euro’s aan harddrugs aangetroffen bij doorzoekingen bos in Venlo

De politie heeft bij doorzoekingen van bospercelen rond Venlo een grote partij harddrugs aangetroffen. Het gaat om miljoenen euro’s aan crystal meth.

Agenten doorzochten in verband met een lopend onderzoek drie bospercelen in omgeving Zwarte Water te Venlo. Er zijn aanwijzingen dat er op meerdere plekken in de doorzochte locaties synthetische drugs zijn geproduceerd, zoals blijkt uit zichtbare verkleuringen en ook vanwege de geur die er nog hangt. Op meerdere plekken zijn bovendien jerrycans gevonden. Ook zijn diverse sporen veilig gesteld die nader worden onderzocht.

Het doorzoeken van het bosgebied gebeurde onder gezag van het Landelijk Parket door de FIOD, ondersteund door de politie Limburg en meerdere Advanced Search Teams van het Ministerie van Defensie. Deze teams hebben personeel met gespecialiseerde apparatuur en kennis en ervaring uit missies en zowel binnen- als buitenlandse operaties over het onderkennen en doorzoeken van ruimtes en bosgebieden. Er is besloten te doorzoeken, vanwege aanwijzingen dat er drugsdelicten zijn gepleegd, in relatie tot strafrechtelijk onderzoek Goudhaan.

In Goudhaan was maandag een actiedag, waarop ruim twaalf doorzoekingen plaatsvonden op diverse locaties in de provincies Limburg en Noord-Brabant en drie aanhoudingen zijn verricht. De rechter-commissaris in ’s-Hertogenbosch heeft gisteren voor 14 dagen de bewaring bevolen voor de drie verdachten uit Venlo (58), Ospel (34) en Aarle-Rixtel (41).

De drie verdachten zijn onder andere in bewaring gesteld voor het voorhanden hebben van amfetamine (de 58-jarige uit Venlo), witwassen (de 58-jarige uit Venlo en de 34-jarige uit Ospel), en het plegen van voorbereidingshandelingen voor het vervaardigen van synthetische drugs (alle drie de verdachten). Zij zitten in volledige beperkingen. Het onderzoek is in volle gang.

Op 16 oktober is er in het bos in de omgeving van het Zwarte Water ruim 100 kilo (vermoedelijk) methamfetamine aangetroffen en in beslag genomen. De straatwaarde hiervan loopt, volgens justitie, in de miljoenen euro’s. Het onderzoek hiernaar loopt onder gezag van OM Limburg en wordt uitgevoerd door politie Limburg.