De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Vluchtauto schietpartij met kalasjnikov in Amsterdam ‘was al in beeld bij politie’

Een auto die gebruikt werd bij een beschieting met een kalasjnikov in Amsterdam werd al langer in de gaten gehouden door de politie.

Tijdens een eerste inleidende zitting bij de rechtbank van Amsterdam bleek dat een van de verdachten heeft verklaard dat er een derde persoon betrokken was bij de schietpartij. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de verklaring.

De beschieting van de woning aan de Vechtstraat vond in augustus van dit jaar plaats. Bij de schietpartij raakte een 19-jarige man gewond aan zijn been. Na onderzoek bleken er 21 kogels afgevuurd te zijn met een automatisch vuurwapen.

De kalasjnikov die hiervoor gebruikt werd is later teruggevonden in een Renault Megane die om de hoek van de Vechtstraat geparkeerd stond. De auto werd al langer in de gaten gehouden door de politie in verband met een ander onderzoek. Hier zijn geen verdere details over vrijgegeven.

De schietpartij met de kalasjnikov volgde slechts twaalf uur nadat in dezelfde straat rapper Bigidagoe werd neergeschoten. Hij raakte hierbij gewond maar overleefde de aanslag. De politie ziet vooralsnog geen link tussen beide schietpartijen.

De politie hield na onderzoek twee verdachten aan voor de schietpartij met de kalasjnikov. Beiden verdachten ontkennen de schoten te hebben gelost. Volgens de advocaat van één van de verdachten zat zijn cliënt om de hoek te wachten in de auto toen hij de schoten hoorde. De man zou hebben gedacht als chauffeur op te treden bij een drugsdeal.

Justitie heeft toegezegd camerabeelden van het incident toe te voegen aan het dossier en er zullen ook nog getuigen worden gehoord. De zaak rond de beschieting met de kalasnjnikov gaat begin 2021, op 11 januari, weer verder met een inleidende zitting.