Ministerie doet aangifte tegen aanbieder coronatests vanwege fraude met valse vaccinatiebewijzen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan tegen een aanbieder van coronatests vanwege het mogelijk uitgeven van valse vaccinatiebewijzen.

Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. Er is aangifte bij de politie gedaan en het ministerie is van plan om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren. Het bedrijf heeft geen toegang meer tot het systeem van de CoronaCheck en kan geen afspraken meer inplannen voor Testen voor Toegang.

Personen die nog een afspraak om te testen hadden staan, worden door het bedrijf zelf geïnformeerd. Zij zullen een nieuwe afspraak moeten maken bij een ander bedrijf. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht niet dat dit problemen zal geven. Het onderzoek naar de valse vaccinatiebewijzen is in volle gang.

Het ministerie benadrukt dat zowel het genereren als het kopen van een valse QR-code fraude is en dus strafbaar. ‘Je brengt je eigen gezondheid in gevaar en die van anderen om je heen. Dat is gezien de huidige cijfers ‘het laatste wat we kunnen gebruiken’ aldus het ministerie.