Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Misdaadjournalist Peter R. de Vries werd geliquideerd met omgebouwde alarmpistool

Misdaadjournalist Peter R. de Vries blijkt te zijn geliquideerd met een omgebouwde alarmpistool.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Het wapen werd gevonden in een Louis Vuitton tasje dat in de vluchtauto lag. Naast het wapen trof de politie in het tasje munitie en spullen van de 22-jarige verdachte Delano G. aan. De auto, een Renault Kadjar, werd snel na de moordaanslag op Peter R. de Vries door een motoragent aan de kant gezet. Het is dankzij een directe grootscheepse en zeer professionele inzet van de politie gelukt om binnen een uur na de liquidatie beide verdachten aan te houden, aldus de officieren van justitie vandaag op zitting.

Na onderzoek blijkt het omgebouwde alarmpistool ook het moordwapen te zijn. In de auto vond de politie naast het moordwapen ook kleding zoals een gecamoufleerde jas en een zwart petje met op de voorzijde goudkleurige letters. Deze kledingstukken en het Louis Vutton tasje passen bij het uiterlijk van de schutter op de camerabeelden van locatie van de moordaanslag en omgeving.  Op de patroonhouder van het alarmpistool is DNA van G. aangetroffen.  Ook vond de politie in een bigshopper een pistoolmitrailleur van Heckler en Koch met munitie.

Het onderzoek naar de uitvoerders van de liquidatie is volgens justitie zo goed als afgerond. Het onderzoek naar de opdrachtgevers en andere mogelijke betrokkenen is afgesplitst. Een ander politieteam onder leiding van andere officieren van justitie doet dit onderzoek.

De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moord daarmee te maken heeft is nog niet bekend en zal uit onderzoek moeten blijken.

In verband met de liquidatie zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’. Een mogelijke opdrachtgever voor de liquidatie van de bekendste misdaadjournalist van Nederland is voor zover bekend nog niet in beeld.