Misdaadsite Crimebron.nl heeft het kort geding die twee Utrechtse ondernemers hadden aangespannen verloren.

Eerder hadden we al vermeld dat de website een rectificatie had geplaatst naar aanleiding van een aantal artikelen waarin verschillende mensen onder meer werden gelinkt aan liquidaties. De site ging deze week opeens uit de lucht en alle artikelen zijn verdwenen. Er staat nu alleen nog maar een rectificatie.

Volgens de rechtbank werden de Utrechtse ondernemers in artikelen op de website beschuldigd van betrokkenheid bij onder andere een moord. Deze beschuldigingen zijn ongefundeerd. De auteur van de artikelen is anoniem en zijn identiteit wordt afgeschermd door de domeinnaamhouder. De domeinnaamhouder heeft de domeinnaam verworven met het doel de auteur anoniem te houden en weigert de artikelen te verwijderen of de website buiten gebruik te stellen, hoewel hij daartoe wel in staat is.

De rechter oordeelt nu dat de domeinnaamhouder alle berichtgeving over de ondernemers en hun bedrijf alsnog binnen 24 uur moet verwijderen. In het geval dat daar niet tijdig aan wordt voldaan moet de domeinnaamhouder de website buiten gebruik stellen. Als ook daar niet aan wordt voldaan geldt dit vonnis als een verzoek van de domeinnaamhouder aan SIDN tot onmiddellijke buitengebruikstelling van de website.

Het lijkt erop dat hier gehoor aan is gegeven en dat de beheerder of beheerders hebben besloten alles per direct te verwijderen. Wel apart want in hun artikelen waren ze altijd zo zeker van hun zaak en gaven aan berichten absoluut niet te verwijderen. Dat gebeurde ook niet toen een advocaat een email stuurde naar degene achter Crimebron. Nu is opeens wel besloten om een rectificatie te plaatsen en excuses aan te bieden aan iedereen die in hun artikelen is vermeld. Wellicht komen ze zelf nog met een statement.