Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Mishandeling havenmedewerker Antwerpen door Amsterdamse beroepscriminelen leidt tot invallen grootschalige drugshandel

In een onderzoek naar grootschalige internationale drugshandel zijn in Nederland en België invallen verricht en verdachten aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen nadat op 25 augustus 2020 een medewerker van de haven in Antwerpen door meerdere personen werd overmeesterd op een extreem gewelddadige manier. De man kon ontkomen aan zijn belagers door in het havendok te springen. Het slachtoffer verstopte zich een tijdje achter een containerschip en kon uiteindelijk via de bemanning van een schip alarm slaan. Er is onderzoek ingesteld waaruit bleek dat zijn belagers uithalers waren die bezig waren om een partij cocaïne uit een koelcontainer te halen. In de container uit Guayaquil bleek 476 kilo cocaïne te liggen.

Uit verder onderzoek van de recherche bleek dat de verdachten Amsterdamse beroepscriminelen zouden zijn die ten koste van alles en iedereen de partij cocaïne uit de koelcontainer moesten halen. Daarbij kregen ze hulp van een corrupte veiligheidsagent. Het bleek te gaan om een Nederlandse criminele organisatie en informatie uit het onderzoek rond Sky ECC leverde waardevolle informatie op voor het onderzoeksteam. Zo bleek onder meer de betrokkenheid van de Nederlanders bij de smokkel van 308 kilo cocaïne vanuit Brazilië naar Antwerpen. De groep zou met de handel zeker zes miljoen euro hebben verdiend.

Agenten hebben op dinsdag en woensdag invallen verricht in België en Nederland. Bij de actie werden in totaal rond de 150 agenten ingezet. Er zijn twintig verdachten, dertien in België en zeven in Nederland, aangehouden in de leeftijd van 21 tot 48 jaar oud. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op luxe voertuigen, tienduizenden euro’s cash, 28 dure horloges, vuurwapens en bankrekeningen. Tegen vier verdachten zijn internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd.