ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Medewerkers EBI ondergedoken na dreiging rond gewelddadige uitbraak Ridouan Taghi’

Een aantal medewerkers van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zijn ondergedoken omdat ze op een lijst zouden staan van Ridouan Taghi.

Dat schrijft de NRC op basis van bronnen die goed op de hoogte zijn van het dossier. Het gaat om vier medewerkers die op 9 oktober zijn ondergedoken, een dag nadat het Openbaar Ministerie (OM) bekend had gemaakt dat Ridouan Taghi bezig was met het voorbereiden van een gewelddadige ontsnapping. Voor de uitbraakpoging zou het OM aanwijzingen hebben gehad dat Taghi mogelijk op zoek was naar ‘adresgegevens van gevangenispersoneel’. De namen van de vier betreffende medewerkers zouden op een lijst hebben gestaan die de krant heeft ingezien.

Er is onder medewerkers van de EBI veel onrust ontstaan door de mogelijke dreiging. Zo wilden ze vanwege het gevaar maskers dragen om te voorkomen dat Taghi en andere verdachten achter hun identiteit konden komen. Eerder deze week werd al gemeld dat Taghi bewaakt werd door cipiers in bivakmutsen. De advocaat en neef, Youssef T., van de hoofdverdachte in het Marengo-proces zou volgens het OM op zoek zijn geweest naar gegevens van EBI-medewerkers. T. zit nog steeds vast op verdenking van betrokkenheid bij een ontsnappingspoging en deelname aan een criminele organisatie.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.