De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

‘Mocro Maffia kroongetuige organiseerde aanhouding en tipte zelf politie’

De Mocro Mafia kroongetuige Nabil B. blijkt zijn arrestatie ‘georganiseerd’ te hebben en belde zelf de politie.

Dat blijkt uit verklaringen van B. melden ze bij NRC. Daarin meldt de kroongetuige onder meer dat hij via de handel in cocaïne terecht is gekomen in de wereld van liquidaties. Hij regelde vluchtauto’s en safehouses waar uitvoerders van liquidaties enige tijd konden verblijven.

Toen Hakim Changachi per vergissing werd doodgeschoten kwam Nabil B. klem te zitten. De familie van het slachtoffer wist van de betrokkenheid van B. bij de moord en zouden hem hiermee hebben geconfronteerd. Hierdoor moest B. een beslissing nemen en besloot verklaringen af te leggen bij justitie. Zijn aanhouding heeft hij zelf georganiseerd door de politie te tippen. Hij vertelde waar hij was en dat hij een vuurwapen op zak had.

Agenten hebben B. vervolgens aangehouden en sindsdien heeft de verdachte verklaringen afgelegd over liquidaties en mogelijke opdrachtgevers. Volgens B. is dat Ridouan T. die nu internationaal gesignaleerd staat en gezocht wordt door politie en justitie. Er is 100.000 euro beloning uitgeloofd voor de gouden tip.

Het afleggen van verklaringen heeft voor B. grote gevolgen had want op 23 maart 2018 werd zijn broer, Reduan B., door de 40-jarige Shurandy S. doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Enkele dagen daarvoor had justitie bekendgemaakt dat er een nieuwe kroongetuige deal was in verband met een reeks Mocro Maffia liquidaties. De familie werd duidelijk niet goed beschermd op dat moment en Reduan B. werd op koelbloedige wijze geliquideerd. Na de moord is de hele familie B. ondergedoken. De schutter is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. De man heeft bekend maar geen namen genoemd van andere betrokkenen en mogelijke opdrachtgevers.