© Pixabay on Pexels.com

Nabestaanden draaien niet meer op voor schoonmaken plaats delict na dodelijk misdrijf

Nabestaanden draaien niet meer op voor het schoonmaken van een woning na een moord.

Momenteel zijn nabestaanden verantwoordelijk voor het schoonmaken van het huis waar het misdrijf plaatsvond. Daar komt nu een einde aan. Dat heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming toegezegd aan de Tweede Kamer. Voor het eind van dit jaar wil hij dit geregeld hebben.

Na een dodelijk misdrijf doet de politie sporenonderzoek op de plaats delict. Vervolgens gaan de agenten weg en moeten de nabestaanden de woning schoonmaken. Als een moord buiten heeft plaatsgevonden is de gemeente verantwoordelijk voor het schoonmaken, maar als iemand in zijn eigen huis gedood is, ligt de verantwoordelijkheid bij de nabestaanden.

Er moet dan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf worden ingehuurd. Veel mensen echter kunnen het niet betalen en moeten alle menselijke resten zelf schoonmaken en verwijderen. Een onacceptabele situatie volgens de Tweede Kamer. De minister is het met de Kamer eens en noemt de situatie ‘schrijnend en ernstig’.

Het doel is een landelijke werkwijze, waarbij de nabestaanden niet meer opdraaien voor de reiniging. Hoe dat precies betaald gaat worden, moet nog verder worden uitgewerkt. ‘Ik vind gewoon dat dit geregeld moet worden’, aldus de minister. Weerwind wil ook het schoonmaken na een zelfmoord daarbij betrekken.