© Pexels

Nederlander en schoonheidskoningin krijgen jaren cel voor diefstal 1,7 miljoen euro aan wijn uit restaurant

Een Roemeense Nederlander is in Spanje veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stelen van 1,7 miljoen euro aan flessen wijn.

De 49-jarige man werd na uitgebreid onderzoek van de Spaanse recherche aangehouden in verband met een zeer goed voorbereide diefstal. Hierbij wisten de daders meerdere peperdure flessen wijn buit te maken uit een luxe restaurant. De verdachte is schuldig bevonden en veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Zijn Mexicaanse schoonheidskoningin kreeg vier jaar cel.

Volgens de onderzoekers gingen de dieven professioneel en doordacht te werk. De vrouw leidde het personeel van het bekende hotel-restaurant El Atrio in de stad Caceres af door roomservice te bestellen toen de keuken van het bekroonde restaurant gesloten was. Ondertussen wist haar partner in crime in de wijnkelder te komen en opende die met een sleutel, die hij eerder had gestolen tijdens een ander bezoek. Vervolgens maakte de man drie rugzakken met prijzige flessen wijn buit.

Een van de flessen bevatte een unieke 19e-eeuwse Bordeaux-wijn (Château d’Yquem) van 310.000 euro. In totaal zou er voor zeker 1,7 miljoen euro aan wijn zijn gestolen. De Spaanse politie spreekt in een verklaring van een ‘minutieus geplande’ diefstal. De verdachten zijn uiteindelijk na veel recherchewerk getraceerd en aangehouden in Kroatië.