Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Nederlander onterecht op terrorismelijst na weken in Spaanse cel vrijgelaten

Een 35-jarige Tilburger is vrijgelaten uit een Spaanse cel, waar hij wekenlang vastzat op verdenking van terrorisme. De man, die Marokkaanse roots heeft, werd op 24 juli in de noordelijke stad Burgos gearresteerd.

Later bleek dat de man zonder dat hij ervan op de hoogte was, een inreisverbod voor Spanje had. Hij werd aangehouden nadat hij met zijn vrouw had ingecheckt in een Spaans hotel. Na zijn arrestatie ontdekte hij dat zijn naam op een internationale signaleringslijst stond.

Het vermoeden is dat de Tilburger ten onrechte op een terreurlijst stond. Eerder dit jaar bevestigde demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid dat sommige burgers onterecht op dergelijke lijsten staan, maar dat ze zelf stappen moeten ondernemen om dit recht te zetten.

De vrijlating van de man komt als een grote opluchting na weken van onterechte verdenking van terrorisme. Hij is dankbaar voor de steun van zijn familie en vrienden, en van de mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch (MRWN), die zich de afgelopen weken heeft ingezet voor zijn vrijlating.

De vrijlating van de Tilburger benadrukt het belang van correcte en rechtvaardige procedures bij grensoverschrijdende kwesties. Het is belangrijk dat mensen die onterecht op een terreurlijst staan, snel en efficiënt kunnen worden vrijgelaten.