Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot 16 jaar geëist in zaak rond ‘Pablo Icecobar’ en professionele crystal meth labs in Nederland

In de zaak 26Inn staan vandaag zeven verdachten terecht voor betrokkenheid bij de productie en handel in crystal meth in Nederland. De hoofdverdachten zijn een Mexicaan en een Nederlander.

De Mexicaan, die onder de EncroChat-naam ‘Pablo-Icecobar’ opereerde, wordt ervan verdacht de aanvoer van buitenlandse ‘koks’ voor drugslabs te hebben geregeld. De Nederlander, die onder de EncroChat-naam ‘Doctortattoo’ opereerde, wordt ervan verdacht de aanlevering van grondstoffen, het ophalen van afval en de betalingen te hebben geregeld.

De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor vier drugslabs in Nederland, waaronder de ‘narco barco’ die in mei 2019 in Moerdijk is aangetroffen. In totaal zijn er ruim 600 kilo methamfetamine in beslag genomen.

Het OM eist tegen de Mexicaan 16 jaar celstraf, tegen de Nederlander 12 jaar celstraf en tegen de andere verdachten celstraffen tussen de 1 en 10 jaar.

De zaak 26Inn is een van de grootste zaken in Nederland rond de productie en handel in crystal meth. De zaak toont aan dat er een nauwe samenwerking is tussen Nederlandse en Mexicaanse criminele organisaties.