Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Nederlander veroordeeld tot gevangenisstraf voor poging diefstal goudstukken uit Romeinse tijd

Een Nederlander is in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een poging tot diefstal van goudmunten uit de Romeinse tijd.

De 28-jarige man heeft in oktober 2019 ingebroken bij het Rhenisches Landesmuseum in Trier. Samen met een medeverdachte zou hij via een steiger door een raam zijn geklommen. Vervolgens wisten de twee met een sloophamer een zware deur open te breken. Een derde man stond buiten op de uitkijk. De inbrekers wisten precies waar ze naar op zoek waren en hadden het gemunt op ruim 2500 goudstukken met een waarde van ruim 600.000 euro. De munten werden in 1993 opgegraven tijdens bouwwerkzaamheden in Trier.

Uiteindelijk wisten de dieven niet door het gewapende glas heen te komen en moesten met lege handen op de vlucht slaan. Via DNA-sporen op een sporttas, die de daders hadden achtergelaten in het museum, werd de Nederlander opgespoord. Eind 2020 is hij overgedragen aan Duitsland en heeft nu 2,5 tot 3,5 jaar cel opgelegd gekregen. Zijn handlangers zijn nog niet in beeld bij de Duitse recherche.