Nederlander vrijgesproken door Hof van Beroep inzake liquidatie café La Creme in Marrakech

In de rechtszaak rond de liquidatie bij café La Creme in Marrakech is een verdachte vrijgesproken.

Het gaat volgens bronnen om Seddik R.uit Nederland die in 2019 op verzoek van de Marokkaanse autoriteiten werd uitgeleverd vanuit de Canarische Eilanden. Daar zat hij op dat moment een straf uit voor handel in cocaïne. Justitie in Marokko kreeg de verdachte tijdens het onderzoek in beeld omdat hij in contact zou zijn geweest met één van de vermeende opdrachtgevers. R. heeft van begin tot eind volgehouden onschuldig te zijn en niet betrokken te zijn geweest bij de liquidatie. Desondanks werd hij vervolgd voor medeplichtigheid aan moord, medeplichtigheid aan poging tot moord en deelname aan een criminele organisatie. Het Hof van Beroep heeft R. nu volledig vrijgesproken. Het hebben van een ‘vriendschappelijke relatie’ met één van de opdrachtgevers is volgens het hof niet genoeg bewijs voor medeplichtigheid.

In november 2017 werd de zoon van een Marokkaanse rechter per vergissing doodgeschoten door de schutters. De daders hadden eigenlijk Mustapha F. alias ‘Moes’ moeten liquideren maar die zou even voor hun aankomst van stoel zijn gewisseld. De politie stelde een onderzoek in en hield al snel twee Nederlanders aan op verdenking van het uitvoeren van de moord.

De twee schutters, de 30-jarige Shardyone S. en de 26-jarige Edwin R.M., hebben in verband met hun rol  uiteindelijk de doodstraf opgelegd gekregen. Dat betekent dat ze levenslang zullen vastzitten aangezien Marokko de doodstraf sinds 1993 niet meer heeft voltrokken. Vijftien andere personen hebben in verband met de liquidatie bij café La Creme in Marrakech straffen van 3 maanden tot 20 jaar opgelegd gekregen.

Ook het doelwit ‘Moes’ is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor onder meer drugshandel. Hij kreeg 15 jaar cel van de rechter in Marokko. Zijn café en andere bezittingen zoals peperdure wagens zijn in beslag genomen. Ook de broer van het doelwit is veroordeeld tot een langdurige celstraf van 8 jaar.