Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Nederlander vrijgesproken van moord vrouw op zeilboot voor kust Colombia

De rechtbank heeft de 65-jarige Nederlander Peter P. vrijgesproken voor de moord op zijn vrouw op hun zeilboot voor de kust van Colombia.

Volgens de verdachte is zijn vrouw, de 54-jarige Durdana de Bruijn, om het leven gebracht door overvallers. De officier van justitie ging hier tijdens de rechtszaak niet in mee en zegt dat dit scenario niet klopt.

De officier wees op elementen die lijken te passen in het verhaal van de verdachte maar net zo goed door hemzelf in scene kunnen zijn gezet. Hij noemde de verwondingen die de verdachte heeft opgelopen, de sporen van doorzoeking in de slaapkamer en de losgetrokken kabels van apparatuur waarmee gecommuniceerd kan worden. ‘Elk van deze elementen kan hij zelf hebben gecreëerd.’ Aldus de officier van justitie tijdens zijn requisitoir.

Zo is er volgens het OM geen enkel forensisch materiaal aangetroffen van de acht overvallers die volgens P. zijn vrouw hebben gedood. Ook stelde de officier dat de overvallers veel kostbare goederen hebben laten liggen: een ‘grabbag’ met daarin 1600 dollar en 1380 euro, een duikuitrusting, gps, mobiele telefoons en een laptop.

De verdachte heeft verklaard dat de daders zouden hebben geroepen: ‘dinero’ (geld) en ‘computerador’. Geopende kasten suggereren dat er wel flink is gezocht. Het OM houdt er rekening mee dat de verdachte heeft getracht sporen te wissen. Zo zijn er doekjes met bloed gevonden, en is op de polo van P. bloed van het slachtoffer aangetroffen.

De rechtbank vindt dat het geschetste scenario van P. aannemelijk is geworden en heeft daardoor niet de overtuiging gekregen dat de man degene is geweest die het slachtoffer om het leven heeft gebracht. Daarop is besloten om de verdachte volledig vrij te spreken van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw.