© Guardia Civil

VIDEO: Nederlandse drugsbende met eigen versleuteld netwerk smokkelde tonnen cocaïne

De politie in Spanje en Nederland heeft invallen verricht en aanhoudingen gedaan in een onderzoek naar grootschalige cocaïnesmokkel.

Begin oktober kwamen agenten in samenwerking met Europol in actie. Hierbij werden invallen verricht en meerdere verdachten opgepakt. In totaal zijn vijf personen aangehouden in Spanje en drie in Nederland. De Spaanse politie laat weten dat een aantal van hen eerder is veroordeeld voor moord, wapenhandel en afpersingen.

De verdachten zouden betrokken zijn geweest bij de smokkel van zeker 6000 kilo cocaïne. Er werd onderling en met drugskartels in Zuid-Amerika gecommuniceerd via een eigen versleuteld netwerk. Het onderzoek naar de Nederlandse drugsbende werd eind 2019 gestart door de Spaanse politie.

Een aantal verdachten bleken een militaire achtergrond te hebben. Volgen de Spaanse politie was het de taak van deze verdachten om via countersurveillance ervoor te zorgen dat ze niet werden afgeluisterd of in de gaten werden gehouden tijdens ontmoetingen van leden van de criminele organisatie.