Nederlanders gemarteld door bewakers Antwerpse drugsmilieu aangehouden

De Belgische politie heeft twee Nederlanders aangehouden die eerder werden gemarteld door bewakers ingeschakeld door personen vermoedelijk met links in het drugsmilieu.

In de nacht van 9 augustus 2022 was een groepje van plan om een aanslag te plegen met een brandbom. Het doelwit was een pand in de Van Lissumstraat in Deurne. Na eerdere incidenten had de familie zelf bewakingsteams samengesteld om hun adressen te beschermen tegen aanvallers. In dat kader zouden twee van de uitvoerders onderschept zijn in de Wipstraat in Antwerpen. Van daaruit werden de twee Nederlanders naar een locatie gebracht, waar ze werden vastgehouden, geslagen en gefolterd. Uiteindelijk werden de slachtoffers vrijgelaten. Van de martelingen doken later foto’s en filmpjes op in de media.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en drie verdachten aangehouden voor de poging tot aanslag met de brandbom. Tijdens drie huiszoekingen in Antwerpen en Turnhout konden drie verdachten (twee mannen van 18 en een man van 20) gearresteerd worden door de Antwerpse recherche. Het gaat om de twee gemartelde Nederlanders en een Belg.

De onderzoeksrechter in Antwerpen hield twee van de verdachten aan op verdenking van poging opzettelijke brandstichting en deelname aan een criminele organisatie. Een derde werd gearresteerd, maar is inmiddels op vrije voeten gesteld.