AK-47 & shotgun met afgezaagde loop © Guardia Civil

Nederlander(s) gepakt in Spanje voor grootschalige wapen- en drugshandel

In een onderzoek naar een criminele organisatie die in zware vuurwapens en drugs zou handelen heeft de Guardia Civil onder meer een Nederlander en een Belg aangehouden. Bij de actie zijn granaten, vuurwapens en kilo’s drugs in beslag genomen.

De zaak kwam aan het rollen in september 2015 toen in een SUV in een woonwijk in Mijas werd aangetroffen met daarin explosieven en wapens. De vuurwapens in de auto bleken verpakt te zijn in kranten uit Nederland. In het daaropvolgende onderzoek kwamen een Nederlander en Belg als verdachten naar voren.

Volgens de Guardia Civil verhandelde de groep de vuurwapens voor grote hoeveelheden drugs. De partijen drugs werden vervolgens weer gesmokkeld naar Nederland en verkocht. In totaal zijn zestien personen aangehouden bij invallen in Mijas, Marbella en Estepona. Het gaat om verdachten met de Nederlandse, Belgische, Spaanse, Colombiaanse, Braziliaanse, Marokkaanse en Chileense nationaliteit. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er zijn aangehouden maar het gaat in ieder geval om minimaal één persoon.

De politie nam vier granaatwerpers, 32 granaten en een AK-47 machinegeweer in beslag. Verder werden er kilo’s drugs (wiet, hasj en coke), veel geld en dure voertuigen aangetroffen bij de doorzoekingen en in beslag genomen.