Nederlanders op heterdaad betrapt die op punt stonden om geldautomaat op te blazen bij plofkraak in Duitsland

In Duitsland zijn Nederlanders aangehouden die op het punt stonden een plofkraak te plegen op een geldautomaat.

De verdachten werden in de nacht van dinsdag 22 juni op woensdag 23 juni aangehouden door een arrestatieteam van de Duitse politie. De mannen kwamen in beeld tijdens een intensieve samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse recherche.

De Duitse politie verzocht het ‘Plofkrakenteam van de eenheid Midden-Nederland’ om een onderzoek in te stellen naar een mogelijke verdachte. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat een Nederlandse man de beschikking had over een snel voertuig. Ook was deze man mogelijk al eerder betrokken bij een plofkraak op een geldautomaat in Duitsland.

Het ‘Plofkrakenteam Midden-Nederland’ stelde onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek in en al snel werd het voertuig in Nederland opgespoord. In een vrij vroeg stadium werd volgens de politie duidelijk dat de inzittenden van het voertuig richting Duitsland reisden om daar vermoedelijk opnieuw een plofkraak te plegen.

Kort voordat de verdachten overgingen tot het opblazen van de geldautomaat, werden zij door het Duitse arrestatieteam aangehouden. Een derde verdachte wist daarbij te ontkomen en is nog voortvluchtig. Zijn identiteit is wel bekend. De verdachten zitten vast en de politie doet verder onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij andere plofkraken.