Drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán Loera. © Mexicaanse overheid

Mexicanen kunnen woning drugsbaas ‘El Chapo’ met tunnel onder hydraulisch bad winnen in nationale loterij

Een woning van drugsbaas ‘El Chapo’ wordt verloot door de Mexicaanse regering in een nationale loterij.

Het gaat om het pand van waaruit de drugsbaas op spectaculaire wijze in 2014 wist te ontsnappen. De woning in Culiacan is rond de 155.000 euro waard. De drugsbaas had eenspeciale tunnel gebouwd en wist in 2014 te ontsnappen. Een badkuip met hydraulisch systeem leidde naar een ondergrondse tunnel die uitkwam in het riool. Van daaruit wist de drugsbaas verder te ontsnappen toen het leger hem op de hielen zat.

Daarvoor wist El Chapo meerdere keren te ontsnappen uit handen van de autoriteiten. Zo liet hij een tunnel bouwen naar zijn cel in de Altiplano gevangenis en is via een gat onder de wc in zijn cel destijds ontkomen. Uiteindelijk werd de drugsbaas in 2016 voor de laatste keer aangehouden en is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar werd hij in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf die hij nu uitzit in een zwaarbeveiligde gevangenis in de staat Colorado. Het lijkt er niet op dat El Chapo hieruit gaat kunnen ontsnappen.

Eerder probeerden de Mexicaanse autoriteiten al om bezittingen van onder meer drugsbazen zoals El Chapo te veilen. Sommige panden worden niet gekocht uit angst voor represailles van bijvoorbeeld de zonen van de drugsbaas, die bekendstaan als Los Chapitos, en momenteel zeer machtig zijn in Sinaloa. Op 15 september zal bekend worden wie de woning van de drugsbaas heeft gewonnen.